Aby ste si mohli stiahnuť naše materiály, zadajte prosím Váš email. Budeme Vás tak môcť informovať o nových materiáloch a akciách. Ďakujeme za pochopenie.

Zavrieť

Blog > 5 krokov k farebnému označovaniu Biblie

5 krokov k farebnému označovaniu Biblie

Chceli by ste sa pri čítaní Písma v rámci svojich stíšení získať viac? Jeden zo spôsobov, ako pristupovať k štúdiu Biblie je robenie si poznámok a farebné označovanie tém v Biblii. Neexistuje jediný správny spôsob, ako to robiť a aké farby použiť. Blogerka Jeanette Goodmanová (www.delightfulpaths.com) má na svojej stránke niektoré užitočné rady.

Tu je jej skúsenosť:

Ja si Bibliu farebne označujem už mnoho rokov. V skutočnosti som nedávno začala farebne označovať svoju štvrtú Bibliu. Môj spôsob farebného kódovania spočíva väčšinou v podčiarkovaní fráz zvolenými farbami, ale okolo niektorých fráz (napr. „bázeň pred Pánom“) som si dala rámčeky a vyfarbil som si aj iné slová (napr. „radosť“, „radovať sa“ a „radosť“), keď som robil dlhšie štúdie na konkrétne témy.

Výhody farebného kódovania Biblie

Farebné kódovanie Biblie vás núti spomaliť pri čítaní Písma a sústrediť sa na to, čo slová hovoria. To vám umožní lepšie absorbovať to, čo čítate. Ak ste na tom podobne ako ja, niekedy sa vám môže stať, že čítate bez toho, aby ste zapli mozog, a tak slová len vniknú jedným okom dovnútra a druhým vykĺznu von. Len malé priznanie: Aj ja som známa tým, že pri čítaní zaspávam (dokonca aj vtedy, keď čítam nahlas svojim deťom… ale to je úplne iný príbeh! Spýtajte sa ich; vraj dokážem čítať aj v spánku – len moja reč je veľmi nezrozumiteľná!) Keď však budete čítať farebne, musíte čítať tak, aby ste rozumeli, aby ste si mohli správne označiť Bibliu podľa zvoleného systému.

Zistila som tiež, že je oveľa jednoduchšie nájsť rôzne verše v Biblii, keď máte farebne označenú kapitolu. Jednou z mojich kategórií sú zasľúbenia; sú podčiarknuté modrou farbou. Takže keď chcem napísať povzbudivý verš do pohľadnice alebo poďakovať Pánovi za to, čo urobil alebo urobí, môžem listovať v Biblii a nájsť pasáž podčiarknutú modrou farbou.

Farebné označenie Biblie vám tiež pomôže udržať si prehľad o tom, ktoré knihy ste ešte nečítali – všetky tie, ktoré nemajú vaše farebné značky.

A nakoniec, vaša Biblia vyzerá pekne. (Ha ha. Je to naozaj výhoda? 😉 )

Samozrejme, najdôležitejšia výhoda je tá prvá. Rozhodni sa teda vo svojom srdci študovať Božie slovo a poslúchať ho (Ezd 7,10).

Ako si farebne označovať Bibliu

1) Rozhodnite sa pre svoje kategórie

Možno vám chvíľu potrvá, kým sa rozhodnete, ako budete farebne označovať svoju Bibliu. Najprv sa musíte rozhodnúť, na aké kategórie sa chcete zamerať. Môžete si pozrieť moju nástenku na Pintereste (https://sk.pinterest.com/delightfulpaths/color-coding-your-bible/)

a pozrieť si rôzne nápady a metódy označovania Biblie od niekoľkých rôznych ľudí.

Ak plánujete jednoduchú schému podčiarkovania alebo zvýrazňovania, pravdepodobne bude najlepšie, ak nebudete mať viac ako 10 alebo 12 kategórií, pretože pre každú kategóriu budete potrebovať odlišné perá, ceruzky alebo zvýrazňovače. Ak budú farby príliš podobné, budete mať problémy, keď budete listovať v Biblii a hľadať konkrétnu kategóriu. Niektorí ľudia používajú špeciálne značky alebo schémy pre rôzne ďalšie kategórie.

Ja som si vybrala tieto kategórie: Boh, Ježiš, Dobro, Zlo, Zasľúbenia, Trest, Viera, Postoje, Modlitby, Žalosti a Zaujímavé.

2) Rozhodnite sa pre svoje farby

Rozhodnutie o farbách, ktoré použijete pre jednotlivé kategórie, je celkom osobné rozhodnutie. Vyberte si farby, ktoré vám pomôžu zapamätať si danú kategóriu. Takže napríklad neodporúčam použiť vašu najobľúbenejšiu farbu pre kategóriu „zlo“ alebo „hriech“!

Takisto budete musieť zvoliť farby, ktoré sú od seba dostatočne odlišné, aby ste mohli ľahko určiť kategóriu zvýraznenej alebo podčiarknutej frázy alebo vety.

Tu je môj sprievodca farebným kľúčom:

Červená – Boží charakter, Božie dielo, Božie mená, Božia interakcia s ľuďmi

Fialová – Duch Svätý

Ružová – Ježiš, Ježišove mená, proroctvá o Ježišovi

Žltá – Viera, dôvera, presvedčenie

Oranžová – Postoje, ktoré by som mal mať

Svetlozelená – Dobro, poslušnosť, dobrí ľudia, dobré skutky

Modrá – Prísľuby, odmeny za poslušnosť

Hnedá – Zlo, hriech, veci, ktorým sa treba vyhnúť, diabol

Tmavozelená – Trest za hriech, súd

Tyrkysová – Modlitby

Béžová – Lamenty

Bordová – Iné zaujímavé verše

3) Vyberte si nástroje

Musíte sa rozhodnúť, ktoré nástroje na vyfarbovanie budete vo svojej Biblii používať. Tu sú niektoré z rôznych nástrojov, ktoré môžete použiť:

Farebné ceruzky – moje obľúbené 🙂 ! Použila som niekoľko rôznych druhov farebných ceruziek. Nakoľko papier používaný v Biblii je veľmi tenký, musíte si vybrať mäkké farbičky, ktoré zanechávajú sýtu stopu bez tlačenia. (napr.Prismacolor, Staedler, Progresso…)

Perá – používala som perá, ale nebola som veľmi spokojná s výsledkom, pretože sa tiež prekrývali a objavovali sa na zadnej strane stránky. Nepamätám si, akú značku som použila. Možno nájdete nejaké, ktoré budú fungovať dobre.

Zvýrazňovače – tie som nikdy nepoužívala. Môžu presakovať cez stránku. Odporúčam ich najprv vyskúšať na jednej z ďalších strán v Biblii, kde nebude problém, ak by prekrývali. Vhodné sú akrylové fixky, ktoré nepresakujú.

Voskovky – tie som tiež nepoužívala. Majú hrubší hrot a na podčiarkovanie by neboli také dobré.

Pravítko – V mojej prvej Biblii som používala pravítko, aby som si udržal rovné čiary, ale v ďalších Bibliách som si ich kreslila len voľne.

Guma – Je veľmi užitočná, ak urobíte chybu alebo si to rozmyslíte. Musíte si overiť, či guma bude fungovať na vami zvolenom médiu na vyfarbovanie. Musíte však byť opatrní pri používaní gumy. Buďte jemní a ťahajte smerom von k okraju stránky, aby ste sa vyhli roztrhnutiu stránky (bohužiaľ, hovorím z vlastnej skúsenosti 🙁 ).

Strúhadlo – budete ho potrebovať, ak používate obyčajné farebné ceruzky.

4) Vytvorte si kľúč

Vyrobte si kľúč, na ktorom bude uvedená farba a názov kategórie, a uschovajte si ho v Biblii. Ja som si v Biblii našla prázdnu stránku a kľúč som si zapísala tam. Môžete však použiť len kúsok papiera alebo si vyrobiť záložku, aby ste si kľúč zapamätali. Nebojte sa. Ak budete pri farebnom označovaní Biblie dôslední, po čase sa naučíte, ktoré farby patria ku ktorej kategórii, a nebudete sa musieť na svoj kľúč stále odvolávať.

5) Začnite si farebne označovať Bibliu

A teraz tá zábavná časť!

Pri čítaní Biblie si označte, čo čítate, podľa vybraných kategórií. Rôzne spôsoby, ako postupovať pri farebnom kódovaní:

Farebne označujte jednotlivé verše počas čítania.

Najprv si prečítajte úryvok bez akéhokoľvek označenia a potom si ho prečítajte druhýkrát a označte si všetko, čo ste prečítali.

Prečítajte si vybraný úryvok a hľadajte úseky, ktoré môžete označiť z jednej kategórie. Teraz si ten istý úryvok prečítajte ešte raz a špecificky hľadajte inú kategóriu. Opakujte, kým neprejdete všetky svoje kategórie.

Ja dávam prednosť čítaniu celých kapitol/kníh, pretože potom budete mať každý verš v kontexte. Môžete však robiť aj tematické štúdium, pri ktorom budete označovať verše v celej Biblii v rámci danej kategórie. Dbajte len na to, aby ste verše zachovávali v kontexte.

(spracované podľa článku https://delightfulpaths.com/color-coding-your-bible)

Ďalšou skvelou autorkou, ktorá sa téme farebného označovania v Biblii venuje je Eva Kubasiak, jej blog nájdete tu: https://www.evakubasiak.com/color Eva svoje témy označuje nasledovne:

Viac sa dozviete v jej článku tu: www.evakubasiak.com/blog/the-bible-study-color-code-i-have-used-for-20-years-a-free-printable-bookmark-for-you

Ak si do internetového vyhľadávača zadáte slová „bible color code“, dostanete sa k množstvu ďalších inšpiratívnych blogov a systémov, ktoré rôzni autori používajú. To znamená, že naozaj neexistuje jeden správny systém, ale musíte vyskúšať, čo bude fungovať vám.

Na záver ukážka z mojej Biblie Inšpiruj sa. Nemám konštantne ustálený systém farieb. Viac sa zameriavam na vyznačovanie slov, ktoré sa opakujú, a tieto opakujúce sa výrazy naznačujú, čo je v danom úseku dôležité.

Podeľte sa s vlastnými skúsenosťami na Facebookovej skupine „Biblia Inšpiruj sa“

Natália Luptáková, 2024

BibliaTvoríme