Aby ste si mohli stiahnuť naše materiály, zadajte prosím Váš email. Budeme Vás tak môcť informovať o nových materiáloch a akciách. Ďakujeme za pochopenie.

Zavrieť

Blog > Chris Elston spomína na službu na Slovensku

Chris Elston spomína na službu na Slovensku

V Anglicku som bol do služby Scripture Union zapojený rôznymi spôsobmi už od roku 1974. V roku 1994 som reagoval na výzvu Scripture Union, ktorá pozývala učiteľov na ročnú výpomoc rozvíjajúcim sa hnutiam vo východnej Európe a tak som prišiel na Slovensko. Túžbu robiť niečo užitočné pre Božie kráľovstvo som mal v srdci už dlhšie, hoci aj moja práca učiteľa na základnej škole bola samozrejme užitočnou službou. Okrem toho som dostal list od priateľa z Prešova, ktorý ma pozval, aby som s jeho rodinou strávil Vianoce. Takto sa mi zjavilo aj konkrétne miesto, kam by som v Európe mohol ísť.

Scripture Union je služba, kde 90% pracovníkov sú dobrovoľníci a to znamenalo, že som si musel nájsť na novom pôsobisku prácu, čo sa mi podarilo celkom rýchlo. Učil som angličtinu a zvyšok svojho času som venoval Scripture Union, ktoré bolo vtedy známe pod menom Spoločenstvo čitateľov Biblie.

Tomas Kriska, Peter Hoppler a Chris Elston

Tomas Kriska, Peter Hoppler a Chris Elston

V Anglicku som bol viac zapojený do detských táborov, na Slovensku to bola práve tá druhá časť misie SU, ktorou je propagácia čítania Biblie. Ja sám, keď som sa stal kresťanom, som mal veľký úžitok z Denných pomôcok Scripture Union a tak bolo mojou túžbou, aby aj iní ľudia mohli mať úžitok z podobných materiálov na Slovensku.

Môj rok na Slovensku nakoniec trval 14 rokov. Navštevoval som cirkevné zbory, niektoré boli viac vymierajúce ako živé, v dedinách a mestečkách na východnom a strednom Slovensku. V tom čase sa na Slovensku vydala pomôcka na čítanie Biblie pre rodiny „Čas pre rodinu“ a príručka pre deti „Stopa“. Distribúcia išla pomaly a v sklade toho ostalo veľmi veľa. A tak som chodil po zboroch, kde som mával krátke príhovory o dôležitosti čítania Biblie v rodinách a ponúkal som na predaj Čas pre rodinu a Stopy, neskôr Stopára.

Postupne sa sieť kontaktov rozširovala a ja som chodil do všelijakých odľahlých končín Slovenska, hlavne do malých evanjelických zborov. Moja znalosť geografie stredného a východného Slovenska bola mimoriadna a udivoval som tým aj miestnych obyvateľov. Potrebuješ vedieť, kde sa nachádza nejaká dedinka? Chris, ten cudzinec, ti to vysvetlí.

Balíky s literatúrou mi z Bratislavy chodili skoro každý týždeň a postupne, krok za krokom, týždeň po týždni sa zásoby zo skladu míňali.

Len Boh vie, koľko ľudí, ktorí vtedy chodili do kostola sa naozaj chopili výzvy a začali Bibliu aj denne v rodine čítať, ale mnoho bolo v tom čase zasiate.

V roku 2009 prišiel čas, aby som ukončil službu v Scripture Union Slovakia a prežil som volanie posunúť sa ďalej do Moldavska. S božím vedením sme v zbore na juhu Moldavska založili rozvíjajúcu sa jazykovú školu, ktorej som riaditeľom. Stále však cestujem často na Slovensko, spočiatku som ešte viedol jazykové kurzy angličtiny, teraz chodím skôr navštevovať bývalých študentov a priateľov a povzbudzujem ich v raste viery.

SU 2001 Nottingham

Tomas Kriska, Natalia Luptakova a Chris Elston

Chris Elston

Spomienka Chrisa Elstona je uverejnená aj v mesačníku Dialóg. ako súčasť obsiahnejšieho materiálu o histórii Scripture Union.

150 rokov SUBibliaNovinky