Aby ste si mohli stiahnuť naše materiály, zadajte prosím Váš email. Budeme Vás tak môcť informovať o nových materiáloch a akciách. Ďakujeme za pochopenie.

Zavrieť

Blog > Ježišova teória a prax

Ježišova teória a prax

Napätie medzi teóriou a praxou, dôležitosť jedného či druhého vo vzdelávaní, otázky priorít a dôrazov v tejto oblasti v príprave na život, ale aj v duchovnom raste, to je nekonečná téma, ktorá sa rieši asi stále.

Aké fakty potrebujem vedieť, o čom mi stačí byť informovaný, ktoré zručnosti sú kľúčové a nemôžme hneď prejsť na tú hodnotovú nadstavbu a teoretické informácie vynechať?

Toto nie sú len otázky učiteľky! Myslím si, že sú to univerzálne otázky ľudstva. Prečo si to myslím? Naznačuje to totiž spôsob, akým učil Ježiš. A Ježišove učenie, jeho príbehy a činy nikdy neboli samoúčelné, či náhodilo poskladané. Čiže spôsobom akým učil, dával odpovede na otázky, ktoré ani nemuseli byť vyslovené nahlas, ale Ježiš vedel, čo potrebujeme počuť a vidieť.

Tento rok som začala preberať na hodinách náboženstva evanjelium podľa Matúša. Nepreberáme však len jednotlivé príbehy z evanjelia, ale pozeráme sa na celé evanjelium ako také. Je to pre mňa mimoriadne objavné a verím, že niečo z môjho nadšenia príjmu aj deti. A práve pri čítaní tohto evanjelia som si všimla Ježišove nekompromisné spojenie teórie a praxe.

Najprv sa pozrime na teóriu. Najznámejšia Ježišova reč, známa ako kázeň na vrchu, zaberá v Matúšovom evanjeliu celé 3 kapitoly. Úvod tejto kázne je najťažšou pasážou, v ktorej predstavy o blaženom a šťastnom živote postaví Ježiš úplne na hlavu. A nasledujúce pasáže tento trend len potvrdzujú.

Bolo povedané, ale ja vám hovorím…,  v kapitole 5 Ježiš nastavuje nedosiahnuteľný životný štandard.

Nerobte toto, ale toto…, kapitola 6 je plná protikladov, ako máme veci robiť inak.

Kapitolu 7 by sme tiež mohli nazvať „Príslovia a porekadlá“, veď všetky poučenia tejto pasáže poznáme ako slovenské „ľudové“ porekadlá.

Ale dosť bolo teórie, podľa nej sa aj tak nedá žiť!

Dokázal podľa nej vôbec žiť sám jeho autor?

Na začiatku 8.kapitoly Ježiš schádza z vrchu. Zostupuje z pódia, z kazateľne, ide sa pozdraviť s nadšeným davom, potriasť pravicou vzácnym hosťom, podpísať čerstvo vydané spisy… Alebo?

Ten moment, keď sa teória stretáva s praxou. Keď sa nebo dotýka zeme. Lebo Ježiš zostupuje dole z vrchu a dotýka sa – MALOMOCNÉHO!

Rozpráva sa s triednym nepriateľom a chváli vieru RIMANA!

Teóriu pretavuje Ježiš do praxe naozaj nečakaným spôsobom. Alebo, vlastne sme to mohli očakávať po tom všetkom čo povedal. Búra bariéry, dotýka sa nečistých, stretáva sa s nevyvolenými. Ale, čo to ďalšie stretnutie? Ide medzi svojich, pomáha a uzdravuje. Je aj tu niečo, čo je nečakané? Na prvý pohľad sa zdá, že Ježiš uzdravuje Petrovu svokru, aby ich mal kto obsluhovať. Veď má ešte toľko práce pred sebou, potrebuje sa navečerať, nie?

Pri rozmýšľaní nad týmto stretnutím som si však spomenula na iné stretnutie. Z nášho sveta. Ktoré však zrazu osvetľuje udalosť v Petrovom dome.

Ak sledujete hudobnú klasickú scénu, tak ste asi počuli o Chasidských piesňach, čo je úspešný projekt bratislavského rabína Barucha a tiež môjho švagra Jozefa Luptáka. Energia ich koncertov je úžasná a tak by ste sa radi interpretom poďakovali a podali ruku, nie? S Jožkom sa kľudne aj vybozkávajte, ale rabín? Ak ste žena, tak vám ruku nepodá. Lebo…. no počkať. Ježiš bol rabín, ktorý vchádza do domu a dotýka sa ŽENY, aby ju uzdravil!

Pre mňa osobne to bolo dychvyrážajúce poznanie. Je to odstránenie ďalšej bariéry, krok, ktorý robí sám Boh k nám. Ku mne. On sa ma dotýka.

To nie je posledné prekvapenie tejto kapitoly. Tejto mimoriadnej ukážky, ako sa teória aplikuje v praxi. Bolo povedané, ale ja vám hovorím…. a nielen hovorím, ja to robím.

V centre tejto kapitoly sa nachádza malá epizóda, ktorá akoby do série stretnutí s Ježišom, ktorý zjavuje svoju moc, nepatrila. No je v skutočnosti jadrom celej kapitoly. Verše 18-22 tu stoja ako vážna otázka: Chceš ma nasledovať? Tak sa pozri, čo znamená božia teória v reálnej praxi.

Lebo prednáška skončila. Nasledujú cvičenia.matus8

 

Natália Luptáková

Uverejnené v časopise Dialóg 5/2017

Bibliavisual aid