Aby ste si mohli stiahnuť naše materiály, zadajte prosím Váš email. Budeme Vás tak môcť informovať o nových materiáloch a akciách. Ďakujeme za pochopenie.

Zavrieť

Blog > Vyrábate si vizuálne pomôcky? Desatoro

Vyrábate si vizuálne pomôcky? Desatoro

Školský rok sa nám pekne rozbehol a učitelia majú určite všetko nachystané na celý rok. U nás v kancelárii sa po letných aktivitách tiež vracia všetko do pravidelných koľají. Okrem toho, že už plánujeme ďalšie leto, pripravujeme program pre deti, lebo od októbra sa rozbehnú kluby. Tí z vás, ktorí robíte s deťmi viete, ako často potrebujete pri tejto činnosti názorné pomôcky. Ak máte na tento rok v učebných plánoch Mojžiša, môžete sa nechať inšpirovať týmto článkom a vyrobiť si dosky Desatora.

Budete potrebovať:

vedro, vodu, sadru, tácku, alobal, plastelinu, farbu

Ako na to:

Tácku vyložíme alobalom a plastelínou ohraničíme presné tvary.

Dosky2-tacka

Do stredu každej polovice môžeme plastelinou vymodelovať číslo, alebo hebrejský znak. Pozor, písmená alebo čísla musíme vymodelovať zrkadlovo! Do takto pripravenej tácky vylejeme zamiešanú sadru.

Sadru si pripravíme nasledovne: vodu nalejeme do jednej štvrtiny vedra. Do vody sypeme rovnomerne sadru po celom povrchu. Nemiešame! Až keď sa nám začnú tvoriť suché kôpky sadry na povrchu zamiešame a vlejeme do pripravenej tácky.Dosky1-sadra

Necháme zatvrdnúť do druhého dňa. Zatvrdnuté sadrové dosky opatrne vyklopíme. Plastelínu vyberieme a jamky vyčistíme od zvyškov. Celú dosku môžeme natrieť sivou farbou, aby sa podobali na skalné platne. Písmenká/čísla namaľujeme zlatou farbou.

Dosky3-final

Vyschnuté dosky sú pomerne ľahké ale krehké. Na spevnenie môžeme do sadry vložiť výstuž, napríklad plastovú mriežku a pod. Ak chcete dosky pri používaní rozbiť, stačí urobiť tenké dosky bez výstuže. Efekt rozbitia pri rozprávaní je dosť dobrý!

Biblická referencia: Exodus 32

BibliaTvorímevisual aid