Aby ste si mohli stiahnuť naše materiály, zadajte prosím Váš email. Budeme Vás tak môcť informovať o nových materiáloch a akciách. Ďakujeme za pochopenie.

Zavrieť

Blog > Škót na Slovensku: John Phillips

Škót na Slovensku: John Phillips

Moje stretnutie so Scripture Union Slovakia

Všetko to začalo malou knižôčkou pre deti. Na titulnej strane bolo slovo „Stopár“ a chlapec pozerajúci sa cez lupu. Obsah knižky bol celý v slovenčine, ale zdalo sa, že text obsahuje nejaké biblické pasáže.

Túto knižku som dostal od Natálie Luptákovej, riaditeľky SUSK, v septembri 2002. Prišla vtedy do hotela v Mýte pod Ďumbierom, aby porozprávala našej skupine o službe Scripture Union. Bolo nás tridsať Škótov, ktorí chodíme na spoločné dovolenky a tentokrát sme po týždni v Poľsku chceli stráviť ešte tri dni na Slovensku, kým odletíme domov. Na týchto cestách sme sa okrem oddychu chceli dozvedieť aj niečo o misijnej práci v krajinách, ktoré prechádzame.

V Poľsku sme dostali všetky informácie v angličtine. Zrozumiteľnejšie? Áno, ale pre mňa bolo stretnutie na Slovensku akosi zaujímavejšie. Natália mi vysvetlila, že sa snažia „skúmať“ Bibliu. Preto ten „Stopár“ s lupou. Neskôr mi povedala o anglických táboroch, ktoré organizuje každý rok.john2

„Ale ako dostanete anglické deti na Slovensko?“ spýtal som sa, keďže som tomu najprv nerozumel. Vysvetlila mi, že na každom tábore sú hodiny angličtiny a hravé aktivity v angličtine pre deti na Slovensku. Wow! Veľmi ma to zaujalo a ihneď som sa spýtal. „Je možné, že by som prišiel na tábory vypomôcť?“ Veľmi zdvorilé! Chúďa dievča, to ešte nevedela, s čím súhlasí.

john1

Ale keď som v apríli 2003 začal plánovať svoju cestu na Slovensko, malý hlas v mojej hlave mi hovoril: „Nebuď hlúpy John. Nikoho tam nepoznáš a nevieš ani slovo po slovensky. Navyše je to veľmi, veľmi ďaleko. Budeš tam celkom sám. Vždy sa do vecí bezhlavo hrnieš. Nemal by si ísť!“ To bol diabol.

Ďalší hlas v mojej hlave však hovoril: „John, dal si sľub. Nedodržíš ho?“ To bol Duch svätý. A tak som si zariadil všetko potrebné na cestu.

Tábor v Krahuliach bol fantastický! A o rok neskôr ešte lepší, lebo súčasťou mojej služby boli aj ranné biblické zamyslenia pre vedúcich.  A tak to začalo. Makov, Kľačno, Hronec, Huty, Tesáre, Škutovky, Žiar, Račkova dolina a mnohé ďalšie. (Samozrejme aj Liptovský Mikuláš, kde sa každý rok chodím na týždeň zrekreovať a oddýchnuť si do Tatralandie).

john3

Každý v tejto nádhernej krajine bol veľmi nápomocný. Biblia bola hlavnou časťou každého tábora. Vedúci tábora ma privítali veľmi srdečne. Ich viera bola mnohokrát skúšaná, ale oni obstáli. Deti boli… no skrátka deti. Veselé, živé, zvedavé a niekedy aj trochu neposlušné. No naučil som ich, že karamelové tyčinky MacCowans Highland sú tie najlepšie na svete a Glasgow je najkrajšie miesto vo vesmíre!

Akého úžasného Boha máme! Aké privilégium pre mňa bolo byť na tábore a spoločne s ďalšími účastníkmi pátrať po Božom kráľovstve! Spoločne prehlbovať hranice poslušnosti, odvahy, disciplíny a sebaúcty. A v tomto všetkom sa približovať k pravej kresťanskej viere.

 

Váš, v službe nášho úžasného Pána,

John Philips

PS: nehovoriac o tom, že som popri táboroch zažil otvorenie mosta Apollo, dozvedel som sa o Štefánikovi na Bradle, privítal slovenských futbalistov v Eurovei po Majstrovstvách sveta v Afrike a ešte omnoho viac!

Ďakujeme Johnovi za jeho vernú službu mladým ľuďom na Slovensku. Samozrejme, že príde aj toto leto!

Spomienka Johna Phillipsa je uverejnená aj v mesačníku Dialóg. ako súčasť obsiahnejšieho materiálu o histórii Scripture Union.

150 rokov SUBibliaNovinkyprázdninytábor