Aby ste si mohli stiahnuť naše materiály, zadajte prosím Váš email. Budeme Vás tak môcť informovať o nových materiáloch a akciách. Ďakujeme za pochopenie.

Zavrieť

Blog > Outdoor, alebo z dverí von

Outdoor, alebo z dverí von

Tento rok som mal možnosť zúčastniť sa špeciálneho programu Wilderness outdoor training v Bad Goisern, v Rakúsku. Tento program je zameraný na vedúcich, pracujúcich s mladými ľuďmi. Cieľom programu je poskytnúť inšpiráciu, nové nápady a spôsoby, akými robiť tábory a aktivity pre deti a teenagerov. Moje očakávania boli viac ako naplnené. Okrem toho som mal možnosť duchovne načerpať a to hneď viacerými duchovnými cvičeniami, ktoré boli pre nás veľmi zaujímavým spôsobom pripravené. Jeden deň sme sa napríklad vybrali vysoko do hôr do jaskyne, kde sa v čase protireformácie tajne stretávali kresťania, aby mohli mať spoločné bohoslužby. Bibliu si sem tajne prepašovali tak, že ju zapiekli do chleba a presne tak sme to urobili aj my a v jaskyni sme mali spoločné bohoslužby.  Outdoor bread Okrem iného som sa dozvedel o rôznych organizáciách a Scripture Union táboroch aj v iných krajinách, ktoré už sú takýmto outdoorovým smerom zamerané. Mal som možnosť rozprávať sa a získať tak skúsenosti priamo od vedúcich, ktorí už niečo takéto robia. Tréning bol zameraný tak, že polovicu času sme strávili na prednáškach a druhú polovicu sme si rôzne aktivity sami prakticky skúšali. Boli sme si prejsť Via Ferratu na Halstadskom jazere, vyšli sme na snežniciach na miestny vrch, prespali sme v malej chatke v horách, a naučili sme sa kopec aktivít, ktoré sa mi v práci s mladými ľuďmi určite zídu.

Outdoor 2 Na tomto tréningu sa jednoznačne zmenil môj pohľad na spôsob a čas, ktorý trávim štúdiom Biblie. Robil som doteraz príliš stereotypne, no tu sme k tejto činnosti pristupovali neustále inými aktivitami a spôsobmi, ktoré som doteraz nepoznal. Hlavným cieľom bolo vnímať Božie slovo zážitkovo – snažiť sa ho asociovať si ho s nejakou činnosťou, lebo „to čo zažiješ, si omnoho lepšie zapamätáš, než len to o čom čítaš“. Napríklad, keď sme čítali o tom ako máme vstúpiť do vôd vytekajúcich z chrámu (Ezechiel), tak sme sa skutočne vybrali k najbližšiemu potôčiku a vstúpili doň.Outdoor team Prekvapilo ma, že sem docestovali ľudia z celého sveta – Austrálie, USA, Tasmánie, Talianska a iných. Vidieť takto pokope nadšených ľudí pre prácu s teenagermi bolo samo o sebe veľmi povzbudzujúce. Slovensko som zastupoval s Markom Markušom. Outdoor 1 Andrej Daňo

školenieteambuilding