Aby ste si mohli stiahnuť naše materiály, zadajte prosím Váš email. Budeme Vás tak môcť informovať o nových materiáloch a akciách. Ďakujeme za pochopenie.

Zavrieť

Blog > Štyri sviece k maštali

Štyri sviece k maštali

Advent je čas čakania. Pre deti je to snáď najdlhšie čakanie v roku. Štyri adventné nedele sú štyri kroky, ktorými sa k Vianociam blížime a je to čas, keď sa môžeme spolu zamyslieť, o čom sú vlastne Vianoce.

Štyri sviece k maštali sú symbolickými štyrmi krokmi, ktoré počas adventu urobíme. Mená sviec pochádzajú z neznámej, možno severskej tradície. Každý týždeň tu nájdete jednoduché aktivity, ktorými deťom priblížime význam jednotlivých sviec.

Svetlo otvorenosti

Čo znamená otvorenosť? Ktoré veci sa dajú otvárať? Dvere, okna, darčeky, … Aký je  rozdiel, keď sú tieto veci otvorené a keď sú zatvorené?

Kedy máme z nich úžitok my a ostatní? Kedy naopak slúžia lepšie veci keď sú zatvorené? (okna, dvere slúžia na bezpečnosť, ochranu pred zlým počasím, vetrom, dažďom. Fľaša, keď ju prenášame, pitie do školy, na výlet. Darček ako prekvapenie a predĺženie radosti pri otváraní…)

Okrem vecí môžeme hovoriť o otvorených očiach a ušiach. Čo znamená mat oči otvorené? Nielen to, že nespíme, ale že sa pozeráme na svet so záujmom a zvedavosťou, tak, že zrazu vidíme úžasné nové veci v bežných. Príklad – optické klamy, alebo veľmi detailný obrázok, kde môžeme toho veľa vidieť. Napr. v knihe Hľadaj a nájdi v Biblii je v obrázkoch skrytý chlapec Mini Mike.

Otvorenosť môže znamenať aj to, keď prijmem niekoho medzi seba. Ako keď návšteva zaklepe na dvere a ty otvoríš dvere, pozveš ďalej, pozveš k stolu, zapojíš sa do rozhovoru, zaujímaš sa o ich život, podelíš sa s tým čo máš.

Čo sa stane s krásnym darčekom, ktorý ostane nerozbalený? Otvorenosť na začiatku adventu je šanca, ako nenechať skutočné Vianoce zabalené do krásneho žiarivého papiera.

Symbolom otvorenosti je aj náruč. Ak roztvoríme ruky, sme ochotní niekoho prijať. Tak isto ako naša dlaň, môžeme dostať do nej niečo iba vtedy, keď ju otvoríme.

Rolové hry: pripravte jednoduché situácie, kde sa môže prejaviť otvorenosť/prijatie.

Pozitívne Bombardovanie: Posaďte jedného hráča do kruhu. Ostatní hovoria o ňom len veľmi pozitívne výroky. Obmieňajte hráča v strede, aby každý mohol zažiť toto pozitívne povzbudenie. Obidve strany (ten čo hovorí, aj ten čo prijíma komplimenty) zažijú pri tejto hry pocit dôvery a otvorenosti.

Podaj balíček: Podávame si v kruhu darček, ktorý má viac obalov. Pustíme vianočné koledy. Keď hudba zastane, odbalíme vždy jednu vrstvu. Do ďalšej vrstvy sa dostaneme, iba ak otvoríme vrchnú vrstvu. Dostávame sa ďalej a ďalej. V jednotlivých vrstvách sú ukryté mena vianočných postáv, ktoré mali otvorene oči a uši, aby videli a počuli nové veci.

Ktoré z vianočných postáv, s ktorými sa stretneme vo vianočnom evanjeliu boli otvorení vidieť nové veci? Boli otvorení prijať medzi seba nových ľudí? Boli otvorení k zmene vo vlastnom živote? Ako a v čom?

Porozmýšľajte, ako sa prejavila otvorenosť v životoch týchto postáv: Mária, Jozef, obyvatelia Betlehema, pastieri, Mudrci.

advent2013

adventKlubyNezaradenéTvorímeVianoce