Aby ste si mohli stiahnuť naše materiály, zadajte prosím Váš email. Budeme Vás tak môcť informovať o nových materiáloch a akciách. Ďakujeme za pochopenie.

Zavrieť

Blog > Príbeh jedného svetra

Príbeh jedného svetra

Občas nám doma po letných prázdninách (rozumej, po táboroch, pribudlo) zopár vecí. Stratené tričká a ponožky, ktoré ani po niekoľkých urgenciách nenašli majiteľa, kreatívne výtvory alebo kulisy, ktoré čakali na svoj osud v garáži. Postupne som sa naučila takéto prebytky riešiť veľmi rýchlo a bez ľútosti.

Jeden rok nám však pribudol do potáborových zásob vlnený sveter pieskovej farby. Bol hrozne vyťahaný a patenty na rukávoch niekoľkokrát založené a provizórne prišité, aby sa dal sveter aspoň trochu nosiť. Majiteľom svetra bol John, náš verný priateľ zo Škótska, s ktorým som sa stretla prvýkrát v roku 2002. Odvtedy pravidelne chodil na detské a teenagerské tábory Scripture Union, rozosmieval nás svojimi vtipmi, udivoval svojou kondíciou a predovšetkým hovoril nám o Bohu a otváral Bibliu tak prirodzeným spôsobom, ako bolo pre neho prirodzené dýchať.

Za tie roky sa stal súčasťou našej rodiny, videl, ako deti rastú a dospievajú, ako si mladí dobrovoľníci hľadajú vlastnú cestu, zakladajú rodiny. Obľúbil si kofolu, červenú Fidorku, Tatralandiu a hotel Steve v Liptovskom Mikuláši.

Občas tu po táboroch nechal dočítanú knihu, či vyhodil staršie oblečenie, alebo ako posledne, vlnený sveter, že síce je teplý, ale tak sa hrozne roztiahol, že sa nedal nosiť. Na rozdiel od iných nepoužiteľných vecí som tento sveter nevyhodila, s tým, že ho raz použijeme na výrobu užitočnej vizuálnej pomôcky a založila hlboko do skrine.

Keď mi John v októbri 2018 napísal, že je vážne chorý, spomenula som si na sveter odložený v skrini. A tak som ho vytiahla, nastrihala a zošila. Zo svetra vzniklo 12 „kameňov“, sú naplnené ryžou, dá sa s nimi hádzať, postaviť cesta, múr alebo oltár.

Je to symbolická spomienka na teba, John, verný priateľ a Boží muž. Zo svojho milovaného Glasgowa odišiel, dňa 17.januára 2019 na miesto, kde už nie je ani bolesť ani smrť. Vďaka, Bože, za jeho život.

Gergelyho tunel, Skalka, leto 2018

Johnove spomienky na Slovensko si môžete prečítať tu.

Na Javorine, leto 2017

BiblialeadershiptáborTvorímevisual aid