Aby ste si mohli stiahnuť naše materiály, zadajte prosím Váš email. Budeme Vás tak môcť informovať o nových materiáloch a akciách. Ďakujeme za pochopenie.

Zavrieť

Blog > Pokojné (?) Vianoce

Pokojné (?) Vianoce

Po ničom viac teraz netúžiš ako po chvíľke pokoja a oddychu.

Z každej strany sa na teba ponuky pokoja valia, len si ten pokoj a domácu pohodu musíš vykúpiť presne týmto novým modelom *mobilu/TV/auta/hodiniek/PS4/chladničky/tenisiek/… *nehodiace sa škrtnite.

Idú vôbec Vianoce a pokoj dohromady? Viem, že moje vnútro kričí „áno!“, ale v realite priznávam pokorne, nie.

Veď aj prvé Vianoce mali veľmi ďaleko od pokoja. Skúsme si to predstaviť. Davy ľudí cestujúcich sem a tam. Rímske kamenné diaľnice prepchaté pútnikmi. Pocestné hostince praskajú vo švíkoch. Domáci už ustlali nocľahy príbuzným zo široka-ďaleka všade po zemi, keď po dlhej ceste dorazili do rodného mesta. Miestny pekár nestíha piecť chlieb pre pocestných, ľudia čakajú v radoch už na všetko. Na ubytovanie, registráciu, potraviny aj vodu.

Pokojná idyla hviezdnej noci s bielymi ovečkami túliacimi sa jedna k druhej? Zabudnite. Chaos, krik, predbiehanie a nespokojnosť. To je pravý obraz prvých Vianoc. A ešte ďalší príbuzný klope na dvere a potrebuje sa ubytovať. Čo, on sa stihol aj oženiť? A prišiel aj so ženou, a tehotnou? Už sme rozložili všetky rozkladacie gauče aj karimatky, my tu už ozaj nemáme miesto. Tu dole si môžete oddýchnuť, chápem, máte dlhú cestu za sebou. Veď tá slama je celkom čerstvá.

A potom prestrih do iného sveta.

Do chaosu vstupuje Boh. Boh je s nami. Teda on tu stále bol, len sme si to nevšimli. Ako v spomalenom zábere, kde chaos a krik a nespokojnosť stále pokračuje v pozadí, ale uprostred leží Boh. Boh je s nami.

Davy ľudí sú stále na ulici, chleba je stále málo, tlačenica pri okienku nekončí.

Čo sa teda zmenilo?

Boh je s nami. Immanuel.

Kristus je ten Boh, ktorý je s nami. Ponúka seba ako dar prítomnosti. Immanuel je meno prítomného času. Boh je s nami. Ale len v Ježišovi s nami aj ostáva. V jeho narodení, živote, smrti aj vzkriesení. Boh je s nami.

Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení; ja vám dám odpočinúť. Matúš 11:28Pokoj a odpočinutie v Bohu, ktorý je s nami, Vám prajeme aj tieto Vianoce.

Natália Luptáková

adventVianoce