Aby ste si mohli stiahnuť naše materiály, zadajte prosím Váš email. Budeme Vás tak môcť informovať o nových materiáloch a akciách. Ďakujeme za pochopenie.

Zavrieť

Blog > Štvrtý adventný krok

Štvrtý adventný krok

Smelosť

Štvrtou adventnou sviecou je smelosť. Čo je smelosť? Je to odvaha vyskúšať niečo nové? Je to vtedy, keď sa nebojím? Je to odvaha urobiť niečo nezvyčajné aj keď sa bojím?

Kedy potrebujem smelosť/odvahu?

Čoho sa bojíš ty? Tmy, vody, veľa ľudí, nových vecí, nového prostredia? Potrebuješ odvahu na to, aby si skúsil nové jedlo, nový šport či hru?

Ilustrácia

Pripravíme nepriehľadné vrecko, do ktorého dáme vlhké čajové vrecúško, alebo niečo ako želatínu. Kto bude mať odvahu vložiť do vrecka ruku? Ak nevieš, čo tam je, tak dotyk niečoho vlhkého alebo slizkého môže byť nepríjemný. Aký to bol pocit?

 

Hra

Pád odvahy: Hráč padá dozadu rovno a učiteľ ho zachytí pred pádom. Je to vec dôvery a aj odvahy. Kedy je jednoduchšie mať odvahu? Určite vtedy, keď je nablízku niekto, komu dôverujem. Dôveroval by si spolužiakovi, že ťa zachytí?

 

Koho by ste označili ako smelého? Porozmýšľajte, koho by ste označili za smelého v triede a prečo? A vo vašej rodine? Ako sa to prejavuje?

Ktorá z vianočných postáv prejavila smelosť?

 

Pastieri – odvážili sa do dediny, medzi ľudí. V tej dobe pastierov nikto nebral vážne. Ale oni išli, aby sa presvedčili o tom, čo sa dozvedeli od anjelov a potom mali smelosť to rozprávať všetkým v mestečku.

Maria bola smelá, odvážna, keď povedala „áno“ Pánu Bohu, keď si ju vybral, aby bola matkou Pána Ježiša.

Jozef bol smelý, keď súhlasil, že sa postará o Máriu a božieho syna.

Aj mudrci sa odvážne vydali na ďalekú cestu.

Jozef potreboval odvaha vydať sa na cestu s malým dieťaťom a utiecť do Egypta pred Heródesom, aj keď mu to v sne povedal sám Boh.

Smelosť potrebujeme aj my každý deň. Prekonávať náš vlastný strach a obavy. Ale predovšetkým potrebujeme odvahu vstať od jasličiek a nasledovať Kráľa Kráľov.

betlehem

 

Tu si môžete stiahnuť Adventne zamyslenia-4sviece k maštali v jednom súbore.

adventBibliaVianoce