Aby ste si mohli stiahnuť naše materiály, zadajte prosím Váš email. Budeme Vás tak môcť informovať o nových materiáloch a akciách. Ďakujeme za pochopenie.

Zavrieť

Blog > Druhá svieca na ceste k maštali

Druhá svieca na ceste k maštali

Už onedlho zapálime druhú adventnú sviecu. Symbolizuje vlastnosť, ktorá sa volá Bdelosť.

Čo znamená byt bdelý? Je to opak spánku. Keď spíš, nemôžeš vidieť čo sa deje okolo. Kto musí byť bdelý? Kedysi to boli stráže na hradbách, striedali sa a dávali pozor, či sa neblíži nepriateľ. Aké sú dnes povolania, kde je potrebná 24 hodinová služba? Nemocnice, policajti, požiarnici… Šoféri, letci… Čo by sa stalo, keby zaspali?

Vo vianočnom príbehu boli tiež takí, ktorí bdeli v noci. Kto to bol? Pastieri. Prečo museli bdieť? V Biblii čítame, že sa striedali na stráži, pred čím a kým strážili stádo?

Jedna noc bola pre nich nezabudnuteľná.

Ďalšou skupinou, ktorá bdela v noci boli mudrci – hvezdári. Hviezdy sa dajú pozorovať iba v noci. Bdieť, znamená byť aj pozorný, či sa niečo nezmenilo, a jednu noc, zbadali na nebi zmenu. Aká to bola?

Hra na pozornosť:

Na tácku pripravíme rôzne vianočné symboly, obrázky, ozdoby, rôzne malé predmety. Pozorujeme a snažíme sa čo najviac zapamätať. Tácku zakryjeme. Ďalej môžeme hrať dve verzie: snažíme sa spomenúť si na čo najviac veci. Každý si zapisuje všetko, na čo spomenie, kto má najviac, vyhráva. Alebo z tácky niečo odoberieme, a dáme deťom hádať, čo zmizlo.

Na strážcu pokladov:

Strážca sedí v kruhu ostatných detí, má zaviazané oči a stráži poklad (napr. kľúče, zvonček), ostatné deti sa postupne po jednom snažia strážcovi poklad vziať. Strážca dobre počúva a ak začuje zaštrnganie (zazvonenie) predmetu, zlodeja odhalí. Ak je hráč úspešný a poklad vezme, stáva sa novým strážcom.

Mudrci pozorovali tie isté hviezdy, ktoré vidíme dnes. Pozrite sa večer na oblohu a nájdite nejaké súhvezdie. Ktoré poznáte? Na ten istý Veľký voz sa pozerali mudrci z východu. Vyrobte spoločne plagát hviezdnej oblohy. Na tmavý papier nalepte/nakreslite hviezdy. Pospájajte ich do súhvezdí.

Pán Ježiš o sebe povedal: Ja som Svetlo sveta. Pri jeho narodení svetlo na oblohe doviedlo učencov z východu a dnes nás vedie Svetlo božieho Slova.

P.S. Bežné sa hovorí Traja králi, ale skúsme sa s deťmi pozrieť do Biblie, čo sa tam píše, nehovorí ani o kráľoch, ani o tom, že boli traja :)

Lampášik

Potrebujeme: tvrdý farebný tmavý papier, CD, biely alebo žltý krepový papier, nožnice, zošívačku, krátky chlpatý drôtik, dierovačku.

Z papiera vystrihneme čiroký pás, prehneme tak, aby sme urobili malé vrecko. Zopneme zošívačkou tak, aby sa tam zmestilo CD. Na vrchu urobíme 2 dierky, cez ktpré prevlečieme chlpatý drôtik, prípadne stužku. Krepový papier nastriháme po celej dĺžke, prestrčíme dierou v CD. Vytvarujeme, aby „lúče“ svietili na všetky strany, vložíme do lampášika a svietime.

Vhodné aj pre najmenšie deti.

lampáš

adventBibliaKlubyTvorímeVianoce